18
Aug
13

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag plockar vinbär, björnbär, sockerärtor, bönor, tomater, gurka, squash, aubergine, chili, paprika, kålfjärilslarver…

Tomatplantorna behöver fortfarande tjuvas och nu är det även lagom tid att toppa dom. Mina plantor slår i taket, så det är dags.

Jag hinner inte riktigt med….

Man vill ha så mycket i början av säsongen. Man blir glad över allt som gror och verkar livskraftigt. Nu gäller det att hitta tid till att både sköta om och skörda.

IMG_3259

I morgon ska jag städa ur hönshuset. Den gödselblandade klippta halmen som skyfflas ut ska blandas med färskt gräsklipp och en del halvförmultnad kompost. Det blir förmodligen ett heldagsprojekt.

Tanken börjar med ”städa hönshus” men det hänger ihop med så mycket annat. Det uppstår alltid en sorts cirkelgång. Det är ju egentligen inte så märkligt – allt hänger ihop när du är odlande, och för att arbetet ska kännas riktigt meningsfullt så behöver så många delar som möjligt finnas med.

Slutmålet när det gäller diverse ”avfall” från trädgård och djur är att det ska tillbaka till jorden, ibland via komposten. Allt producerat ”avfall” där vi inte lagt oss i för mycket, är en resurs i ett annat sammanhang.

  • Näringsinnehållet i urinen från en människa lär räcka till att producera den mat hon behöver för att överleva.
  • Om man var bortbjuden till granngården i gamla tider, så höll man sig gärna – urinen ville man ha med sig hem, till de egna odlingarna.

Det är ett ständigt pågående arbetet, att berika sin jord, att låta matjordslagret växa. Ibland är arbetsinsatsen större – som nu när hösten närmar sig.

IMG_3237

Så – imorgon börjar jag att tömma hönshuset på gammal halm, tvätta golv, väggar och fönster, kanske också kalka väggarna. Ny halm ska in, innan det är läggdags för hönsen. Hit måste det bli klart.

Sedan kommer nästa steg då det utrensade ska blandas med annat som är lite blötare och färskare. Det blir en del ogräs, färskt gräsklipp och lite halvförmultnad kompost. Det gäller att skapa en blandning som är lite lagom – torrt och vått, färskt och dött, brunt och grönt. Du varvar det i en hög eller limpa som är minst 1×1 m, gärna större, och så hög som rasvinkeln tillåter. När allt ligger på plats, ställ dig överst på högen och trampa till. Det ska kännas fast men fortfarande svikta lite.

Om du har lyckats med din blandning så kommer du redan nästa dag att kunna känna den intensiva värmen från alla aktiviteter som startat bland djur och växtdelar i högen.

När man bygger upp sin kompostlimpa kan man se det som en utmaning att försök hitta, och använda så många resurser som möjligt, från sin trädgård, sina odlingar, sitt kök, sin närmaste omgivning, för att på så sätt bidra till en så allsidigt rik jord som möjligt. Samtidigt tar du tillvara det som andra kanske ser som en belastning – tång på badstranden, grannens gräsklipp och löv eller matresterna som gör soptunnan tung att hantera.

Efter allt arbete kan man hoppas på att bönorna även nästa år fortsätter sitt snurrande ända upp i björken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Annonser

0 Responses to “”



  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s




Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Kategorier

Arkiv

Annonser

%d bloggare gillar detta: