29
Jan
16

gynura procumbens

De första sådderna har stått några dagar på värmegolvet i badrummet. Kronärtskocka, Imperial Star, som ska vara en av de snabbaste. Aubergine, tre olika sorter, en långsträckt mörk, fröerna inköpta på en marknad i Istanbul, samt Rosa Bianca och Applegreen från Runåbergs. Tre sorters chili – Alban, som även går bra på friland, Hot Lemon och Jamaican Bell för växthuset.

DSC00189

Delar av förra årets torkade skörd, som sedan mixas till pulver/flingor.

———————————————————————-

Vid ett besök på Austad Gård i Spekeröd fick jag några sticklingar av Gynura procumbens, Blekt sammetsblad. Alla tre har rotat sig. Två står svalt och har inte växt nämnvärt, den tredje står under LED lysrör vid ca 19-20 grader och växer bra.

IMG_7341

Växten sägs vara en väldigt verksam medicinal/nyttoväxt, framförallt flitigt använd i Sydostasien, men även i delar av Centralafrika.

I vårt klimat är den inte perenn men du kan odla den som ettårig klängväxt och ta sticklingar varje sensommar/höst. De rotar sig lätt. I naturen växer den i kantzoner, gärna lite halvskuggigt, fuktigt men väldränerat. I en riktigt rik jord kan den bli upp till 6 m. Den klarar av torrare och soligare placering men blir då inte lika omfångsrik. Skördar du toppar och skott kontinuerligt så kan du också bestämma dig för att hålla den som en mindre buske.

Äldre blad lämpar sig bra att torka då de innehåller mindre vatten. De yngre bladen passar bra för färskkonsumtion. Använd som sallat, spenat, eller torka till te. Det finns oändligt många användningsområden.

Mer går att läsa här: Herbs from Distant Lands

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser


Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Kategorier

Arkiv

Annonser

%d bloggare gillar detta: