19
Apr
16

Arbete och funderingar

DSC00773

Det här är ogräset svinmålla, som alltid kommer i stor mängd med tången från Storavik. Eller – det här är spenatväxten svinmålla som jag utan ansträngning får i överflöd samtidigt som jag hämtar tång på stranden. Den har en rik och god spenatsmak. Plocka blad, förväll och frys in. Jag har fortfarande kvar av förra årets skörd.

DSC00764

Nya bäddar växer sakta fram. Gångar ändrar riktning eller försvinner. Täck markytan med wellpapp, kratta ut lite jord från befintliga bäddar och fyll på med flis, gräsklipp, löv eller vad som finns till hands. Se bara till att få lite fin jord i ytan om du ska så små frön. För ärtor, bönor eller förodlade plantor är det inte så noga.

Någon sa att wellpapp kan innehålla lim med beståndsdelar man inte vill ha i sin odlingsjord. Det är förstås svårt att få fullständig koll på det, som med så mycket annat – men – bland de uppgifter jag hittar så är wellpapp uppbyggt av träråvara (löv- el. barrträd), returpapper och ett lim baserat på majsstärkelse. Det räcker för mig så länge. Har ni tillgång till andra uppgifter så lämna gärna en kommentar.

DSC00797

Under den här högen i växthuset har en kronärtskocka, sorten Romanesco, lyckats övervintra. DSC00799

I de mindre växthusen odlar jag i sand, kontinuerligt berikad med kompost, gräsklipp och bortrensat grönt. Dörrarna står öppna under vintern, det är väldränerat och torrt. Jorden byttes helt då husen byggdes, för att bli av med kvickroten och samtidigt pröva metoden att odla i sand med tillfört gräsklipp.

Detta bildspel kräver JavaScript.

En vårpromenad i Göteborgs botaniska trädgård. En förmiddag mitt i veckan, stilla vårregn, restaurangen är stängd för renovering….nästan ensam. Väldigt vilsamt.

Det gulblommande trädet är en Cornus mas, körsbärskornell, den skira, lilla rosa blomman är en Rhododendron mucronulatum, storblommig vinteralpros. I bäckravinen växer det ett överflöd av Leucojum vernum, snöklockor. Bambu och uppstammad rododendron ger riktig djungelkänsla, här med Sasaella ramosa, revbambu som undervegetation. Den har en enorm spridningsförmåga, så bara för den riktigt stora trädgården!

 

 

Annonser

0 Responses to “Arbete och funderingar”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Kategorier

Arkiv

Annonser

%d bloggare gillar detta: